Virus koji je posledica COVID-19 pandemije ima genetsku strukturu tipičnu za sintetičke viruse...

Virus koji je izazvao pandemiju je najverovatnije stvoren u laboratoriji, objavila je studija američkih i nemačkih naučnika.

Tim tri istraživača je zaključio da je virus Sars-CoV-2 genetski modifikovan virus, nakon što su uporedili njegovu strukturu sa divljim virusima kao i sa onima koji su stvoreni u laboratoriji.

Sars-CoV-2 poseduje tragove genetske manipulacije, sudeći prema sažetku studije koju je objavio Valentin Brutel u nemačkom Univerzitetu vurzburg zajedno sa Aleksom Vašburnom sa Istraživačkog centra Selva Analitytics Antoniusom Van Dongenom sa Univerziteta Duke. Studija objavljena ove nedelje prenela je da su tri naučnika otkrila ponavljanje određene strukture genoma (restriction site), koji su opisali kao znak da je genom virusa sašiven u laboratiriji. Kako je navedeno u studiji (koja još nije prošla kritičku analizu akademika):

Da bi se napravio virus u laboratoriji, istraživači uglavnom sastavljaju genom virusa u određenim specifičnim regijama genoma. Odnosno spajaju ga na posebnim mestima. Načini na koji istraživači modifikuje te regije genoma služe kao otisci prstiju i prepoznatljivi su.

Struktura Sars-CoV-2 je anomalija u divljim virusima, a vrlo česta u virusima načinjenim u laboratorijama. To se takođe odnosi i na njene mutacije, i samo koncentracije mutacija nisu najverovatnije nastale kao posledica nasumične evolucije.

Analize studije pokazuju da je virus 99,9% veštački, verovatno inženjeringom nastao, i da je kopija prirodnog virusa. Brutel je takođe naveoda je tokom istraživanja, našao tragove slične manipulacije koje i on sam koristi svakodnevno da bi stvarao lekove bazirane na proteinima za lečenje autoimunih bolesti.

Brutel, koji je doktor nauka na polju imunologije i dobitnik je ovogodišnje nagrade German Biotechnology Days, izjavio je da radi na studiji od leta 2021. godine, kad aje prvi put i primetio abnormalnosti na genomu virusa.

Studija je, sa druge strane, pod udarom drugih imunologa, uključujući i Kristijan Andersen sa Scripps istraživačkog instituta iz Kalifornije. On je opisao studiju kao čist nonsens, sa toliko grešaka da ne bi prošla ni test od strane predškolskog nivoa molekularne biologije.

Nemački Virolog Fridman Veber, koji je na čelu virologije na Univerzitetu Giessen, izjavio je da ti tragovi koje je otkrio Brutel i njegove kolege ne moraju ukazivati na veštačko poreklo virusa, jer su genetske manipulacije moguće čak i bez tehnike koju je on naveo da proizvela dokaze. U isto vreme priznao je da je načiniti virus moguće na način na koji je navedeno u studiji, ali je takođe izjavio i da je takav metod daleko komplikovaniji nego što je potrebno i da postoje drugi daleko lakši načini za kreiranje virusa.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Laboratorija

#Nauka

#Nemačka

#SAD

#covid 19

#korona

#koronavirus

#medicina

#pandemija

#studija

#veštački

#virus