U Oregonu dekriminalizovano posedovanje teških droga

Izbor predsednika, prava Uber vozača, legalizacija droge, smanjenje korišćenja tehnologija za prepoznavanje lica - samo su neke od tema koje je su trenutno najaktuelnije u Americi.

Oregon je postao prva američka država koja je dekriminalizovala posedovanje teških droga, uključujući kokain i heroin. Pored toga ova država je legalizovala terapijsku upotrebu halucinogenih pečurki.

Lagalizacija marihuane izglasana je u Arizoni, Nju Džerziju, Montani i Južnoj Dakoti.

Pre toga izglasana je legalizacija u Kolumbiji i u još 11 država, ali marihuana je još uvek zabranjena na saveznom nivou.

Novi zakon u Oregonu, nazvan Mera 110, stupiće na snagu 1. februara 2021. godine. Novi zakon je podržalo Udruženje medicinskih serstara Oregona, i brojna lekasrka udruženja i komisije.

Prema novom zakonu osim što će droga postati legalna, izdvojiće se sredstva za lečenje zavisnosti i sredstva za izgradnju institucija koje se bave problemima zavisnosti.

I pored novog zakona onima koji proizvode drogu u većim količinama, ili poseduju velike količine preti novčana i zatvorska kazna.

Ljudi uhvaćeni sa malom količinom droge za ličnu upotrebu od sada će morati da plate kaznu od 100 dolara ili da se podvrgnu zdravstvenom pregledu u centru za lečenje bolesti zavisnosti.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Marihuana

#droga

#trava