Mask kaže da troše 20 miliona na dolara mesečno na održavanje satelita za Ukrajinu ☝🏻🤑

Ilon Musk rekao je da njegova kompanija SpaceX ne može beskonačno financirati internetski servis Starlink u Ukrajini ni poslati toj zemlji još nekoliko hiljada terminala te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije, prenosi Index.hr.

- SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali takođe ne može neograničeno vreme financirati postojeći sastav ni uz to poslati još nekoliko hiljada terminala, koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih domaćinstava. To je nerazumno 🤷🏻‍♂️ - napisao je Musk na Tviteru.

Mask je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem februara, nakon što su internetske usluge u zemlji prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao hiljade terminala.

Zamenik ukrajinskog premijera Mihajlo Fedorov rekao je ove nedelje da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikacijske infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.

Mask kaže da troše 20 miliona na dolara mesečno na održavanje satelita za Ukrajinu

Mask je naveo da Starlink troši gotovo 20 miliona dolara mesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini. Nedavno je rekao da je SpaceX potrošio oko 80 milijuna dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

Kako je izvestio CNN u četvrtak, kompanija SpaceX je prošlog meseca poslala dopis Pentagonu u kojem navodi da ne može nastaviti s financiranjem usluge Starlink u Ukrajini te da će možda morati prekinuti to financiranje, osim ako se u njega, a reč je o desecima miliona dolara mesečno, uključi američka vojska.

Reuters navodi da SpaceX nije odgovorio na zahtev za komentar vezan za to. Muskova objava o njegovoj daljnjoj podršci Ukrajini internetskim servisom stiže nedugo nakon što je izazvao bijes mnogih Ukrajinaca predloživši da ustupe dio svog teritorija Rusiji i tako prekinu rat.

Autor: Index.hr

#Ilon Musk

#Pentagon

#Starlink

#spacex