Konkretno, podaci pokazuju da je između 1970. i 2018. godine posmatrana populacija divljih životinja u Južnoj Americi i regionu Kariba opala u proseku za 94%

Posmatrane populacije divljih vrsta u svetu – sisara, vodozemaca, gmizavaca i riba – smanjile su se u proseku za 69% u poređenju sa 1970. godinom. Informacija je objavljena u Izveštaju o stanju planete Svetske organizacije za zaštitu prirode, koji je danas predstavljen.

Izveštaj, koji se objavljuje svake dve godine, donosi naučne dokaze da neodržive ljudske aktivnosti dovode ekosisteme odgovorne za život na Zemlji na ivicu kolapsa. Poziva svetske lidere da se udruže kako bi izgradili održiviju, otporniju i zdraviju planetu za ljude i prirodu.

Konkretno, podaci pokazuju da je između 1970. i 2018. godine posmatrana populacija divljih životinja u Južnoj Americi i regionu Kariba opala u proseku za 94%.

Generalni direktor Međunarodne svetske organizacije za zaštitu prirode Marko Lambertini naglasio je da je čovečanstvo suočeno sa dve vanredne situacije izazvane ljudskim delovanjem – klimatskim promenama i gubitkom biodiverziteta, koji ugrožavaju dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

- Izveštaj predstavlja šokantne brojke. Ako želimo da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode, odnosno da obezbedimo zdravu budućnost za ljude i prirodu, odgovor mora biti promena sistema, naglasio je Lambertini.

Svetska organizacija za očuvanje prirode poziva lidere zemalja potpisnica Konvencije UN o biološkoj raznovrsnosti da postignu sporazum sličan Parizu na konferenciji u decembru, koji će ih obavezati da zaustave gubitak biodiverziteta i do 2030. ka očuvanju prirode.

Izveštaj pokazuje da su glavni uzroci smanjenja populacije divljih životinja širom sveta degradacija i gubitak staništa, eksploatacija, unošenje invazivnih vrsta, zagađenje, klimatske promene i bolesti.

Autor: redportal.rs

#divlje vrste

#ugroženost

#životinje