Uskoro početi da vadi naftu i gas iz Kariša i da ih izvozi u Evropu.

Izrael i Liban postigli su istorijski sporazum, izjavili su u utorak lideri i jedne i druge strane, rešavajući višegodišnji spor oko pomorske granice koji uključuje velika naftna i gasna polja u Sredozemnom moru.

Sjedinjene Države pokušavaju da posreduju u dogovoru između susednih zemalja oko morske površine od 860 kvadratnih kilometara (332 kvadratne milje) koja je godinama bila sporna.

To uključuje naftno i gasno polje Kariš i region poznat kao prospekt Kana, za koje se očekuje da će pripasti izraelskim i libanskim vodama prema sporazumu. Izrael je rekao da će uskoro početi da vadi naftu i gas iz Kariša i da ih izvozi u Evropu.

- Konačna verzija ponude je zadovoljavajuća za Liban i ispunjava njegove zahteve i sačuvala je prava Libana na ovo prirodno bogatstvo - rekao je predsednik Libana Mišel Aun u izjavi nekoliko sati nakon što je primio konačnu ponudu Izraela preko američkog posrednika Amosa Hohštajna.

Ovo je istorijsko dostignuće koje će ojačati bezbednost Izraela, ubrizgati milijarde u izraelsku ekonomiju i obezbediti stabilnost naše severne granice - rekao je izraelski premijer Jair Lapid.

Autor: Telegraf.rs

#Izrael

#Liban

#nafta