U zakonu imamo odredbu i tajnosti preliminarne istrage koja važi i u ovom slučaju

Švedska premijerka Magdalena Anderson je saopštila da njena zemlja ne može da podeli s Rusijom detalje iz istrage o prošlomesečnim podvodnim eksplozijama i pucanju cevi na dva ključna ruska gasovoda u Baltičkom moru, pozivajući se na poverljivost istražnog postupka.

- U Švedskoj postoji odredba o tajnosti preliminarne istrage i ona važi i u ovom slučaju - rekla je Anderson o eksplozijama i curenju gasa do kojeg je došlo u međunarodnim vodama pored švedske baltičke obale, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone te zemlje, prenosi agencija AP.

Foto: Gazprom.com

Eksplozije su izazvale oštećenja na gasovodu Severni tok 1 koji je, sve dok Rusija nije prekinula protok krajem avgusta, bio glavna ruta za snabdevanje Nemačke gasom. U eksplozijama je oštećen i gasovod Severni tok 2, koji nikada nije pušten u rad, jer je Nemačka suspendovala njegovu sertifikacije neposredno pre napada Rusije na Ukrajinu.

Iz oštećenih cevovoda su u vazduh izašle ogromne količine metana, gasa sa snažnim efektom staklene bašte, navodi američka agencija.

Rusija je u pismu, datiranom 6. oktobra, zvanično zatražila od vlade u Stokholmu da bude uključena u švedsku istragu.

- Još uvek radimo na tome kako ćemo tačno formulisati odgovor - rekla je Anderson u govoru u jednoj pomorskoj bazi na jugu Švedske.

Švedska nacionalna bezbednosna agencija je saopštila prošle nedelje da je njena istraga „pojačala sumnje da se radi o ozbiljnoju sabotaži“ kao uzroku eksplozija, a švedski tužilac zadužen za istragu je rekao da su na licu mesta zaplenjeni dokazi koji će sada biti analizirani, ali nije precizirao o kakvim je dokazima reč.

Vlasti u Danskoj i dalje ćute o njihovoj istrazi, a tamošnja TV2 je javila da se, pored danskih brodova, na područku koje se istražuje nalaze i plovila nemačke mornarice.

Nemački savezni tužioci, koji istražuju slučajeve vezane za nacionalnu bezbednost, takođe su otvorili istragu protiv NN lica zbog sumnji u namerno izazivanje eksplozija i protivustavnu sabotažu. Oni su kao razlog za njihovo uključivanje u istragu naveli da bi napad na snabdevanje energijom mogao da utiče na spoljnu i unutrašnju bezbednost Nemačke.

Vlasti u Berlinu su u nedelju saopštile da su dva mala nemačka broda krenula ka području gde je došlo do curenja gasa da bi ispitali šta se dogodilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad za napad na gasovode, što su SAD i njihovi saveznici kategorično negirali.

Autor: Tanjug

#Severni tok

#istraga

#magdalena anderson

#tajnost istrage

#švedska