CEO kompanije TESLA izjavio da bi mnogi u istočnoj Ukrajini više voleli da su deo Rusije

Kako je izjavio Mask u utorak, Rusi čine većinu na istoku Ukrajine i mnogi od njih bi više voleli da su deo Ruske Federacije. Izjava je stigla kao odgovor na kritiku od strane američkog senatora Lindzi Grejem.

Senator Grejem je napao Maska da ne razume činjenice ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je milijarder izneo svoj plan rešenja krize.

Prema Masku, u svakom regionu konflikta, narod je taj koji odlučuje u kojoj zemlji će da živi:

Većina Ukrajine, nedvosmileno želi da bude deo Ukrajine, ali neki istočni delovi su većinski ruski i želeli bi da budu deo Ruske Federacije.

U prilog svojoj tvrdnji Mask je objavio mapu sa rezultatima izbora u Ukrajini 2012. godine, dve godine pre Majdana 2014. Na njoj se vidi da su veliki regioni istočne i južne Ukrajine podržali predominantno prorusku Partiju regiona. Kako je naveo:

Očigledno je da nisu svi koji su glasali za prorusku partiju bili za ulazak u okvire Ruske Federacije, ali je takođe netačno reći da to mnogi nisu želeli.

U isto vreme, kada mu je skrenuta pažnja da su regioni Hersona i Zaporožja podržali vladajuću partiju izjavio je da te teritorije gotovo sigurno nisu bile za ulazak u Rusku Federaciju. Nakon toga dodao je da je aneksija tih teritorija bila obavezna da bi se obezbedila kopnena veza sa Krimom kao i da bi se osigurala sigurnost izvora vode za Krim.

Poslednji komentari Maska dolaze nakon što je izneo svoj plan za rešenje Ukrajinske krize, predlažući da bi Moskva trebala da ponovi referendume na anektiranim teritorijama uz superviziji UN, dok bi Kijev morao da se obaveže na neutralnost i da se odrekne Krima koji je predominantno glasao da se priključi Ruskoj Federaciji na referendumu 2014. godine.

Njegov stav je izazvao šok kod mnogih ukrajinskih zvaničnika. gde je ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik otišao toliko daleko da je poručio Masku da "Od#$be". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je reagovao nešto kontrolisanije, objavivši anketu na svom Tviter nalogu sa pitanjem kog Maska vole više? Onog koji podržava Ukrajinu ili onog koji podržava Rusiju?

Autor: redportal.rs

#2012

#2014

#Elon Musk

#Ilon Mask

#Izbori

#Majdan

#Rešenje konflikta

#Ukrajina

#Volodimir Zelenski

#Zelenski

#podela

#rat

#reakcije

#rešenje

#rusija