Amerika ima SVE što joj je potreno da obori svaki pokušaj Pekinga da izoluje zemlju

SAD i njeni saveznici su u mogućnosti da slome svaku pomorsku blokadu Tajvana ako Peking odluči da pokuša da izoluje malu ostrvsku zemlju, izjavio je admiral Semjuel Paparo, komandant američke Pacifičke flote.

Kineska mornarica poseduje brojnost i pomorsku sposobnost da izvrši blokadu Tajvana, rekao je admiral. Ali je potom i dodao:

pitanje koje se odmah postavlja za tim je da li Saveznici imaju sposobnost da probiju tu blokadu. I odgovor na to pitanje je jedno veliko DA.

Admiral Paparo je potom izjavio da Vašington može sam lako da poremeti sve planove Kine da izoluje ostrvo, bez pomoći saveznika zbog velike vatrene moći i nadmoći u ključnim aspektima rata.

U avgustu Kina je organizovala najveće do sada vojne vežbe oko Tajvana kao odgovor na posetu Nensi Pelosi ostrvu, čime su efektivno odsekli ostrvo od ostatka sveta na nekoliko dana.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za japanske novine Nikkei da Peking suštinski može da blokira Tajvan, kroz stalnu primenu ovakvih metoda zatvaranja određenih regija, pritom sve ove metode su legalne, sigurne i predstavljaju problem na koji bi bilo teško SAD i Tajvanu da odgovore.

Takav pristup bi omogućio Kini da izoluje ostrvo bez potrebe da proglasi blokadu. U tom slučaju, Vašington ne bi bio u mogućnosti da zaključi da je blokada definitivno uspostavljena, što bi u startu sprečilo sve mogućnosti da se lansira operacija koja bi je uklonila.

Amerčiki predsednik Džo Bajden je u više navrata izjavio da će SAD intervenisati vojno ako peking odluči da iskoristi silu da bi uspostavio kontrolu nad Tajvanom. Tokom intervjua datog za emisiju 60 minuta na televiziji CBS prošlog meseca, Bajden je direktno pitan:

Američke snage, muškarci i žene vojske SAD braniće Tajvan u slučaju kineske invazije?

Predsednik je kratko odgovorio:

Da.

Autor: redportal.rs

#Mornarica

#Mornarica SAD

#Pacifička flota

#Proboj

#Tajvan

#admiral

#blokada

#dominacija

#džo bajden

#kina

#kineska mornarica

#odbrana

#rat

#rusija

#snaga