Prema rečima kazahstanskog ministra unutrašnjih poslova Marata Ahmetdžanova, više od 200.000 ruskih državljana stiglo je u Kazahstan od 21. septembra

Skoro milion Rusa napustilo je zemlju u protekle dve nedelje otkako je ruski predsednik Vladimir Putin objavio svoj nalog za delimičnu mobilizaciju.

Takvu ocenu masovne emigracije, kako navodi Forbs Rusija, daje izvor iz Kremlja. Drugi izvor publikacije, koji je upoznat sa tajnim analizama predsedničke administracije, tvrdi da se radi o 600-700 hiljada ljudi.

Prema rečima kazahstanskog ministra unutrašnjih poslova Marata Ahmetdžanova, više od 200.000 ruskih državljana stiglo je u Kazahstan od 21. septembra, kada je Putin najavio "delimičnu vojnu mobilizaciju". Mnogi Rusi su takođe pobegli u Gruziju, Mongoliju, Tursku, Jermeniju i Finsku.

Mnogi ruski državljani pobegli su u Jermeniju i Tursku, ali njihov broj je nepoznat. Većina prelazi granicu sa turističkim vizama i nejasno je da li će se vratiti. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da planiraju da mobilišu oko 300.000 ljudi. Rusi koji podležu vojnoj službi i koji žele da napuste Rusku Federaciju počeli su da dobijaju pozive na granici sa Gruzijom.

Ruski ambasador u Helsinkiju Pavel Kuznjecov rekao je 30. septembra da je od 21. septembra u Finsku ušlo oko 60.000 Rusa, od kojih 80% tranzitiraju u druge evropske zemlje. Prema podacima migracione službe, oko 100 ljudi je podnelo zahtev za azil.

Početkom septembra, i pre nego što je objavljena delimična mobilizacija, Rosstat je saopštio da je Rusiju od početka godine napustilo 419.000 ljudi, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine.

Autor: redportal.rs

#moblizacija

#napuštanje

#rusija