Japanska televizija je objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Severna Koreja u utorak je po prvi put u 5 godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone.

Japanska vlada upozorila je građane u vreme dok je raketa letela preko te države, a pre no što je pala u Tihi okean. Saopšteno je kako nisu pokrenute obrambene mere da unište raketu, prvu koja je preletela otok od 2017. godine.

- Niz akcija Severne Koreje, uključujući ponovljena lansiranja balističkih raketa, preti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za celu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan - rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Nedugo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga "barbarskim". Iz Koreje su poručili da je u pitanju raketa srednjeg dometa.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su "hiperzvučne".

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Severna Koreja

#Tihi okean

#balistička raketa