Više od 2,6 miliona domova i preduzeća na Floridi bez struje od ukupno 11 miliona

Ron DeSantis, guverner Floride, opisao je kao istorijsku štetu koju je uragan Ian naneo u južnoj američkoj državi. Rekao je da će biti potrebne godine da se država oporavi od uragana.

Desantis je na konferenciji za novinare rekao da za sada postoje sumnje da su dve osobe postale žrtve prirodne katastrofe. On je rekao da je uragan promenio izgled većeg dela države i da je na nekim mestima nivo vode porastao za pola metra za nekoliko sati.

- Nikada nismo videli ovakve poplave - rekao je on. Za sada je još rano za procenu štete, navode američki mediji.

Juče popodne po lokalnom vremenu, uragan je pogodio državu Florida kao oluja 4. kategorije. Došao je do kopna u jugozapadnom delu države pre nego što je nastavio napredovanje prema istoku. Zatim je oslabio do tropske oluje.

Jutros je više od 2,6 miliona domova i preduzeća na Floridi bez struje od ukupno 11 miliona. Američki predsednik Džo Bajden proglasio je stanje velike prirodne katastrofe za državu, dozvoljavajući da se dodatna federalna sredstva deblokiraju za pogođena područja.

U centralno-istočnom delu zemlje poplave su takođe bile katastrofalne. Oluja se sada kreće prema Južnoj Karolini, a zatim se očekuje da će se vratiti preko okeana do kraja dana. Prema meteorolozima, Ijan bi mogao ponovo da ojača.

Na Kubi, gde je uragan prošao pre nego što je pogodio Floridu, izazvao je nestanak struje u velikom delu zemlje. Veći deo glavnog grada, Havane, ostaje bez struje, a opštinski radnici nastavljaju da raščišćavaju ulice od oborenog drveća.

Autor: redportal.rs

#Florida

#ian

#uragan

#šteta