Ona je rekla a je ruski udar na Ukrajinu "rat autokratije protiv demokratije", ali i izrazila duboko uverenje da će "demokratija pobediti"

Veliki deo napretka Ukrajine u reformama EU je postignut jer ljudi imaju Evropu u svojim srcima i umovima. Isto važi i za naše prijatelje u Albaniji, u Severnoj Makedoniji i širom Zapadnog Balkana. To se odnosi i na Moldaviju i Gruziju, koje su takođe zatražile da se pridruže našoj Uniji. Vetar promena duva našim kontinentom, rekla je, između ostalih, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom govoru na desetom "Atinskom demokratskom forumu".

Ona je detaljno govorila o demokratiji i demokratskim vrednostima, napominjući da je ruski udar na Ukrajinu "rat autokratije protiv demokratije", ali i izrazila duboko uverenje da će "demokratija pobediti".

Ona je rekla da su sve demokratije "delo u toku, uključujući i unutrašnjost EU, izgrađeno na obećanju jedinstva u različitostima" i dodala da to obećanje još nije u potpunosti ostvareno.

Govorila je o četiri prioriteta koji zahtevaju fokus: nove pretnje, višestruke krize, pokušaji novih granica i buduće generacije.

Povodom novih pretnji, rekla da "vojni brodovi i vojnici više nisu jedino oružje u rukama stranih autokrata", već dezinformacije, kao i sajber napadi, koji su "takođe deo njihovog rata protiv demokratije".

Povodom višestrukih kriza, podsetia je na pandemiju, zdravstvenu krizu i uspešnu nabavku vakcina, osvrnula se na reakciju Unije "brzinom svetlosti na ruski napad na Ukrajinu, sa najvećim paketom sankcija u istoriji" i rekla da "demokratije mogu postići rezultat ako se ponašamo ujedinjeni".

- Putinov napad na Ukrajinu je pokušaj da se promeni tok istorije i zaustavi dug put demokratije - naglasila je predsednik EK, objašnjavajući treći prioritet i dodala da se ne radi samo o ratu Rusije protiv Ukrajine, već i o niz drugih demokratija u svetu.

Kao četvrti prioritet istakla je da "nikada ne treba zaboraviti da naše demokratije pripadaju budućim generacijama".

Autor: redportal.rs

#Albanija

#Evropa

#Severna Makedonija

#Ukrajina

#fon der lajen