Najviše tela nalazi se na visini iznad osam hiljada metara, takozvaoj "zoni smrti"

Na planeti postoji samo 14 planina viših od osam hiljada metara. Najviši među njima je Mont Everest sa 8.848 metara iznad nivoa mora.

Uspon na tako visoke planine prestavlja veliko naprezanje za srce i pluća. Kada se tome doda prateći rizik koji nosi bavljenje alpinizmom ne čudi da je više od 300 planinara nastradalo na "krovu sveta".

Tela više od 200 njih, odnosno dve trećine nastradalih, i dalje se nalaze na planini. Najčešće zbog iznemoglosti ostalih članova ekspedicije ili vremenskih uslova, nastradale nisu mogli da donesu do podnožja planine gde bi ih sahranili ili preuzeli članovi porodice i familije. Osim toga, eskpedicija koja bi se popela na planinu da donese telo, košta između 40 i 80 hiljada dolara.

Mnogi su jednostavno nestali pa je tako telo Džordža Malorija pronađeno posle 75 godina. Inače, vrh Mont Everesta je do sada osvojen više od 10.100 puta. Smrtnost iѕnosi oko 3%, odnosno nastrada jedan od 33 planinara koji osvoje krov sveta.

Neki od planinara insistiraju da ako nastradaju, njihova tela ostanu na planini. Na njihova zaleđena tela često nailaze nove ekspedicije koji tela sklone sa puta. Najviše tela nalazi se na visini iznad osam hiljada metara, takozvaoj "zoni smrti".  Među njima je telo indijskog planinara koji je nastradao 1996. godine. Njegovi ostaci su dobili naziv "zelene čizme".

Autor: redportal.rs

#Mont Everest

#SMRT

#planinari

#telo