Ministar spoljnih poslova Rusije rekao da se SAD igraju sa vatrom

Sergej Lavrob ministar spoljnih poslova Ruske Federacije izjavio je da je Vašington opasno blizu da se direktno uključi u konflikt u Ukrajini. Dodao je da SAD i njeni saveznici ne traže mirovno rešenje u Ukrajini, već žele da iskoriste Ukrajinu da nanesu strateški poraz Ruskoj Federaciji.

SAD zapravo se nalaze na ivici da postanu jedna od strana u ratu u Ukrajini. Ovo je vaš odgovor na pitanje o mogućnosti direktne kolizije između dve nuklearne sile. Danas zapadne zemlje doturaju oružje i vojnu opremu neonacističkom režimu u Kijevu i aktivno sprovode obuku ukrajinskih vojnih snaga. Oružje NATO i SAD se koristi da se napadne ruska teritorija na granici sa Ukrajinom gde se ubijaju civili. Pentagon ne krije da pruža Kijevu svu moguću obaveštajnu pomoć, kao i ciljeve za napad. Mi smo dokumentovali i prisustvo američkih plaćenika i savetnika direktno na prvim linijama fronta.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad u svom govoru u sredu da će Moskva iskoristiti sve svoje potencijale koje poseduje u odbrani Rusije.

Lavrov je dodao da SAD sa saveznicima aktivno radi i cilja da izazove potpuni poraz Rusije na bojnom polju i spremna je da žrtvuje Ukrajinu da bi ostvarila svoj geopolitički cilj.

Lavrov je takođe rekao da je taj stav jasan i vidi se na primeru iz marta, kada su Moskva i Kijev postigli sporazum nakon čega su SAD i Britanija, uplašene potencijalnim mirom, zabranile Ukrajini dalji dijalog sa Rusijom.

Objektivo posmatrano, jednostavno nije moguće održati normalnu komunikaciju sa Vašingtonom.

Lavrov je takođe objasnio da Zapad nije ostavio nikakav drugi izbor Moskvi osim da pokrene specijalnu vojnu operaciju, nakon što je instalirana i osnažena rusofobična i neonacistička vlast u Kijevu - sa ciljem da se od Ukrajine napravi odskočna daska za kontrolu Rusije.

Na kraju je sumirao da su ciljevi operacije nepromenjeni. Zaštita populacije u Donbasu, eliminisanje pretnji po bezbednost Ruske Federacije i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Svi ciljevi su aktivni i biće ostvareni, bez obzira koliko dugo bilo potrebno.

Autor: redportal.rs

#Aktivni učesnik

#Civili

#EU

#Lavrov

#NATO

#Oružje

#Pobeda

#SAD

#Sukob

#Ukrajina

#Velika Britanija

#ciljevi

#do kraja

#nuklearne sile

#pregovori

#prekid

#rat