Po nemačkom kancelaru Nemačka je ta koja zaslužuje stalno mesto u Savetu bezbednosti

Kako je naveo u svojoj izjavi nemački kancelar Olaf Šolc, Nemačka zaslužuje stalno mesto u Savetu bezbednosti jer se pridržava i čuva principe UN i nudi i traži saradnju sa svima.

Apelujem na vas da podržite našu kandidaturu. Mi moramo da sačinimo naša pravila i institucije tako da se uklapaju u realnost 21. veka. Prečesto su one samo odraz sveta kakav je bio pre 30, 50 ili 70 godina. To se takođe odnosi i na Savet bezbednosti UN.

Savet bezbednosti je nastao 1945. godine i čini ga 5 permanentnih članova - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD. Te nacije imaju moć veta nad bilo koom rezolucijom Saveta.

Telo takođe uključuje i članove Saveta koji se rotiraju i koji predstavljaju sve regione sveta - bez mogućnosti veta. Nemačka je imala privremeno mesto u Savetu bezbednosti 2019. i 2020. godine i cilja da ponovo dođe na tu poziciju 2027. i 2028. godine.

U istom govoru, Šolc se okrenuo situaciji u Ukrajini insistirajući da ruski predsednik Vladimir Putin ne može da ostvari pobedu u ovom sukobu gde Kijev pomažu SAD, Velika Britanija i evropske nacije.

Nećemo prihvatiti nijedan mir koji diktira Rusija i to je razlog zašto Ukrajina mora biti sposobna da odbije sve ruske napade.

Na kraju je dodao da konflikt u Ukrajini nije samo katastrofa za Evropu, već i za ceo svet baziran na vladavini prava - koji UN mora da štiti.

Autor: redportal.rs

#Govor

#Nemačka

#Pobeda

#Poraz

#Savet Bezbednosti

#Stalni član

#UN

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#kandidatura

#ne pristajemo

#neam mira

#ruski mir

#šolc