On je naglasio da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas u obraćanju naciji da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu, i da će parlament biti obavešten o merama potrebnim za njeno sprovođenje.

- Reč je o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo - naglasio je Putin.

On je naglasio da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju.

U televizijskom obraćanju, Putin je izjavio da je njegov cilj da "oslobodi" region Donbasa u istočnoj Ukrajini i da većina ljudi u tom regionu ne želi da se vrati u ono što je nazvao "jaram" Ukrajine.

Putin rekao da će Rusija, kada je ugrožen njen teritorijalni integritet, koristiti sva dostupna sredstva.

- Imamo oružje modernije od onog koje ima NATO i nećemo oklevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena. Ne blefiram - poručio je Putin, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da je cilj Zapada da oslabi, podeli i uništi Rusiju.

Putin je rekao da je Zapad prešao svaku granicu, da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini i da se izvode napadi na Rusiju. On je naveo je "specijalna vojna operacija" bila neophodna za borbu protiv "nacista u Ukrajini".

Putinovo obraćanje je posvećeno građanima u samoproglašenim LNR, DNR, kao i onima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine, pod ruskom kontrolom gde je najavljen referendum o pridruživanju Rusiji.

Autor: redportal.rs

#Mobilizacija

#putin

#rusija