Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbednosti Tajvana

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvesno je da će to naljutiti Peking, ocenio je Rojters.

U intervjuu za Si-Bi-Es mrežu u nedelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

- Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana - poručio je Bajden.

Upitan da pojasni da li je hteo da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage - Amerikanci i Amerikanke - braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio "da".

Rojters podseća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan. Portparol Bele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila.

- Predsednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promenila. To ostaje isto -poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbednosti Tajvana.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Invazija

#Tajvan

#bajden

#kina