SAD razmišlja o dostavi bojnih aviona Kijevu

SAD i zapadni saveznici su u pregovorima da li da pošalju još naprednije i razornije oružje u Ukrajinu, uključujući mlazne borbene avione.

Veliki deo zapadnih saveznika Kijeva je ohrabren uspehom ukrajinske vojske na terenu u regionu Harkova. Trenutno su u fokusu dugoročne vojne potrebe Ukrajine. Mnogi veruju da je idealan trenutak da se dostave bojni avioni Ukrajini. Na prethodnim konsultacijama Zapad je odbio da dostavlja bojne avione, navodeći da je razlog višeforman i koliko dugo je potrebno da bi se piloti obučili piloti, nemogućnost adekvatnog servisiranja i strah od eskalacije rata sa Rusijom.

Kijev je postigao određene rezultate u razgovorima sa Slovačkom, koja je izjavila da bi mogla da preda svoje starije lovce Ukrajini.

Ofanziva kod Harkova, nakon čega je došlo do promene stava, je prema SAD velika pobeda Ukrajine koja je u prethodnih nekoliko meseci trpela poraz za porazom na bojnom polju.

Prema državnom sekretaru SAD Entoni Blinkenu snage Kijeva su uspele da ostvare značajan progres nakon što je Zapad uspeo da osigura da u ruke Ukrajinaca stigne potrebno oružje za ofanzivu.

Zapadna obaveštajna služba odigrala je takođe i "značajnu" ulogu u pripremama za ukrajinsku operaciju.

Autor: redportal.rs

#HIMARS

#Harkov

#Oružje

#SAD

#Ukrajina

#Zapad

#borbeni avioni

#ofanziva

#rat

#razornije

#snažnije