Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštiće sutra ispred Evropskog parlamenta predloge mera za zaustavljanje i smanjenje cena energenata

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije imaće 30. septembra vanredni sastanak na kojem će pokušati da se dogovore o merama za zaustavljanje cena energenata.

– Ono što smo započeli prošle nedelje, završićemo 30. septembra. Upravo sam sazvao još jedan vanredni sastanak ministara energetike kako bi razgovarali o predlozima Komisije za snižavanje cena energije, rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštiće sutra ispred Evropskog parlamenta predloge mera za zaustavljanje i smanjenje cena energenata.

U Lejenovim predlozima se ne pominje ograničenje cena na uvoz gasa iz Rusije ili drugih zemalja, a takođe se ne pominje program podrške likvidnosti energetskih kompanija koji bi im pomogao da se izbore sa nestabilnošću tržišta.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da ove zime u zemlji neće biti nestašice gasa i da bi Nemačka trebalo da bude potpuno nezavisna od ruskog gasa do kraja sledeće godine.

- Dobro smo se pripremili za ovu zimu i to je pozitivna poruka - rekao je Šolc na kongresu Udruženja nemačkih poslodavaca u Berlinu.

Istovremeno, kancelarka je kao problem navela visoku cenu energije. U tom pravcu je pozdravio najnoviju odluku Evropske komisije kojom se ograničava profit energetskih kompanija, što bi trebalo da rezultira smanjenjem cene struje.

- Predlog Evropske komisije je skoro identičan onome za šta smo se i mi zalagali - rekao je Šolc.

On se založio za potpunu reformu tržišta električne energije kako bi se pojeftinjenje prenelo na krajnje potrošače "već ove zime".

Autor: redportal.rs

#Cene

#EU

#ruski gas