Kako je navedeno, noćno osvetljenje godišnje troši 6,7 gigavata električne energije na sat

Gradska vlast Pariza želi da ostvari uštedu energije tako što će ranije isključiti noćno osvetljenje Ajfelove kule, kako bi dala primer uštede energije kao odgovor na aktuelnu energetsku krizu.

Danas, gradonačelnica Pariza Ana Idalgo treba da otkrije plan "energetske trezvenosti" za smanjenje potrošnje energije. Među merama za smanjenje potrošnje energije je i gašenje svetla na Ajfelovom tornju, prenosi BFMTV. Gradska uprava Pariza predložila je da se svetla potpuno ugase u 23.45, kada odlaze poslednji posetioci.

Reflektori na vrhu tornja od 330 metara čine ga svetionikom noćnog neba Pariza, a 20.000 svetala daje tornju sjajan izgled pet minuta svakog sata. Kako je navedeno, noćno osvetljenje godišnje troši 6,7 gigavata električne energije na sat.

- Ostvarene uštede energije neće biti velike, ali kao najposećenija znamenitost na svetu, dužni smo da služimo kao dobar primer svima ostalima. Naš simbolični gest je zapravo izuzetno moćan jer su oči celog sveta uprte u nas - rekao je Žan Fransoa Martins, predsednik Societe d'Ekploitation de la Tour Eiffel (SETE), koja upravlja Ajfelovom kulom.

Francuska vlada apelovala je na pojedince, domaćinstva i preduzeća da koriste manje energije jer se zemlja suočava sa nestašicom struje, gasa i goriva zbog ruske invazije na Ukrajinu. Nekoliko gradova rešava problem gašenjem svetla na javnim zgradama i ulicama kada se ne koriste.

Autor: redportal.rs

#ajfelov toranj

#energetska kriza

#pariz