Ministar odbrane Nemačke Kristin Lambreht izjavila je da je sposobnost pomoći dostigla svoj limit

Nemački ministar odbrane Kristin Lambreht je odbila zahteve Kijeva da im se dostave tenkovi Leopard 2 tokom svog izlaganja u Nemačkoj školi za diplomatiju.

Ministarka je izjavila da nijedna druga zapadna zemlja nije do sada isporučivala oklopna vozila i tenkove Kijevu i insistirala je da Nemačka neće činiti takav potez unilateralno.

Njeni komentari su došli nakon što je predsednik Nemačkog komiteta za odbranu Mari Agnes Strak Zimerman insistirala da berlin ima obavezu da pomogne očuvanje demokratije u Ukrajini:

Nemačka mora istog trena da se uključi i odigra svoju ulogu u uspehu Ukrajine tako što će joj obezbediti potrebna vozila - Marder pešadijska oklopna vozila i Leopard 2 tenkove.

Lambeht je još ranije izjavila da je nemačka pomoć Ukrajini dostigla svoj maksimalni opseg i da će berlin dalje nastaviti da pomaže na druge načine:

Mi nećemo prestati sa podrškom Ukrajini, i predali smo njima ogromne količine rezervi naoružanja iz Bundesvera. Ali moram jasno i nedvosmisleno da kažem - dostigli smo svoj maksimum.

Naglasila je da Nemačka ne može davati više naoružanja jer rizikuje da utiče negativno na svoju sposobnost da se brani. Ministarka je takođe i dodala da postoje i drugi načini na koji Berlin može da pomogne. Na primer kroz kružnu razmenu, gde Nemačka obezbeđuje drugim EU zemljama novo naoružanje u zameni za staro koje se šalje u Ukrajinu.

Autor: redportal.rs

#Bundesver

#Herson

#Nemačka

#Oružje

#Ukrajina

#ministar odbrane

#ofanziva

#putin

#rat

#rusija