OVO PIĆE je pila svako veče pred spavanje

O privatnom životu kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u četvrtak u 97. godini, nije se mnogo znalo, s obzirom na to da je retko davala intervjue, ali je londonski "Indipendent" otkrio nekoliko zanimljivih detalja o najdugovečnijem britanskom vladaru.

Tako, britanski list navodi da Elizabeta Druga nije imala pasoš - mogla je da putuje u brojne zemlje sveta bez ovog dokumenta.

"Pošto se britanski pasoš izdaje u ime Njenog Veličanstva, nepotrebno je da kraljica poseduje jedan takav", pisalo je na sajtu kraljevske porodice pre njene smrti, uz dodatak da svi ostali članovi porodice imaju pasoš.

Kraljica je imala i dva rođendana.

Iako je rođena 21. aprila 1926. godine, njen "zvaničan" rođendan je nacija slavila u junu na godišnjoj paradi, što je tradicionalno obeležavanje rođendana monarha još od 1748. godine.

Elizabeta je, prema rečima bivšeg lidera laburista Džeremija Korbina, bila navijač Arsenala.

"Znamo da je kraljica apsolutno iznad politike. Možda je i iznad fudbala, ali mnogi lokalci kriju njenu tajnu da je ona, zapravo, navijač Arsenala", rekao je Korbin, i sam navijač londonskog tima, u donjem domu parlamenta 2016. godine.

Bivši fudbaler Arsenala Sesk Fabregas je takođe tvrdio da je Elizabeta uz "tobdžije", jer mu je to lično rekla tokom prijema u Bakingemskoj palati 2007. godine.

"Indipendent" dodaje da, zahvaljujući bogatom društvenom kalendaru, kraljica je bila pravi domaćin.

Dočekivala je hiljade ljudi u Bakingemskoj palati, na raznim ručkovima, večerama, banketima i zabavama u bašti, pa je procena da je svake godine dočekivala više od 50.000 gostiju.

Britanski list piše i da je pila jednu čašu šampanjca svako veče pred spavanje, citirajući i njenu rođaku Margaret Rouds, koja je tvrdila da je kraljica umela ponekad da popije čašu džina pre ručka ili vino uz glavno jelo.

Poznato je i da je tečno govorila francuski jezik, i da se tokom poseta Francuskoj obraćala na francuskom jeziku.

Prvi premijer koji je bio na funkciji kada je postala kraljica 1952. godine bio je Vinston Čerčil, tokom njene 70-godišnje vladavine promenilo se 14 ministara, a Elizabet Tras je postala 15. ove nedelje.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#kraljica Elizabeta II