Reči britanske himne, koja datira iz 18. veka, biće promenjene iz "Bože čuvaj kraljicu" u "Bože čuvaj kralja"

Od novog lica na novčanicama i markama do stihova državne himne, Britanija će doživeti neke promene nakon smrti kraljice Elizabete II. i stupanja na presto njenog sina Karla III.

Reči britanske himne, koja datira iz 18. veka, biće promenjene iz "Bože čuvaj kraljicu" u "Bože čuvaj kralja".

Kako se navodi na sajtu kraljevske porodice, himna je napisana na vrhuncu patriotskog žara nakon pobede princa Čarlsa Edvarda Stjuarta nad vojskom kralja Džordža II u septembru 1745. godine u Škotskoj.

Bože čuvaj kralja je bila patriotska pesma koja je prvi put javno izvedena u Londonu 1745. godine, a postala je poznata kao nacionalna himna početkom devetnaestog veka.

Obično se peva samo prva strofa koja će sada glasiti: "Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Živeo naš plemeniti kralj! Bože spasi kralja! Podari ga pobedom, srećom i slavom, neka dugo caruje nad nama, Bože čuvaj cara!".

Na novim novčićima i novčanicama biće kraljev lik. Stari novčići i novčanice će ostati u opticaju sve dok se na kraju ne zamene. Kada je monarhija obnovljena 1660. nakon desetogodišnje republike Olivera Kromvela, postao je običaj da monarh okreće lice u suprotnom smeru od svog prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala desno, pa će Čarls III gledati levo. Tokom duge Elizabetine vladavine, pet različitih njenih portreta je korišćeno na novčićima. Biće promenjene i marke, tako da će na njima biti prikazan portret novog kralja.

Kraljevska "šifra" monogram koji koristi monarh i koji se trenutno sastoji od pečata na kome piše "EIIR" ispod krune svetog Edvarda, takođe će pretrpeti izmene.

Ovaj monogram se može naći širom Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Po predanju, monogram i kraljevski grb se menjaju sa novim kraljem.

Međutim, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, tako da će ih kraljica imati na hiljade širom zemlje, baš kao i mnogi prethodni monarsi koji su postavljeni pre njenog krunisanja.

Promeniće se i naslovi. Poštovani poslanici postaće članovi Kraljevskog saveta umesto Kraljičinog saveta, a titule koje koriste "kraljičine" biće promenjene u "kraljeve".

Autor: redportal.rs

#Kraljica Elizabeta

#SMRT

#Velika Britanija