Prema izjavi nema ništa od gasa ali ni od nafte

Kako prenosi portal Mondo, ruski predsednik Vladimir Putin održao je obraćanje na plenarnoj sednici trećeg dana Istočnog ekonomskog foruma (EEF), godišnjeg događaja posvećenog razvoju Dalekog istoka Rusije:

Ako se uvedu ograničenja cena na ruski izvoz nafte i gasa, Zapad će biti smrznut kao vučji rep u ruskoj bajci.

Putin je rekao da su evropski pozivi da se ograniči cena ruskog gasa "glupi" i da bi samo doveli do viših globalnih cena i novih ekonomskih problema u Evropi.

Podsećamo da su članice G7 već najavile svoje planove da nametnu gornju granicu na izvoz ruske nafte u potezu koji bi takođe mogao da ograniči sposobnost Rusije da obezbedi tankere iz zemalja van G7. Rusija bi odustala od svojih ugovora o snabdevanju, ako Zapad nastavi sa svojim planovima.

Da li će biti političkih odluka koje su u suprotnosti sa ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučiti ništa što je u suprotnosti sa našim interesima. Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj – nećemo isporučivati ništa.

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije. Evropa je do sada uvozila oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte iz Rusije. Putin je rekao da su Nemačka i zapadne zemlje krive za to što gasovod Severni tok 1 nije u funkciji, a da su Ukrajina i Poljska odlučile da preseku druge gasne rute ka Evropi.

Evropa se suočava sa krizom goriva i naglim porastom računa za energiju nakon što je Gasprom potpuno obustavio isporuke gasa Severnim tokom 1. Severni tok 1 je sada praktično zatvoren rekao je Putin i pozvao Nemačku da dozvoli dolazak nove turbine na kompresorsku stanicu naftovoda Portovaja, bez koje tvrde da nije moguće nastaviti sa pumpanjem gasa. Rusi kažu da novu turbinu koče sankcije Zapada.

Tu curi nafta, moguća je eksplozivna situacija, postoji opasnost od požara. Turbina ne može da radi, dajte turbinu i mi ćemo sutra uključiti Severni tok 1. Ali oni nam ništa ne daju.

Autor: mondo.rs

#EU

#Maksimalna cena

#Ograničenje cene

#SAD

#Ukrajina

#g7

#gas

#nafta

#odbijanje isporuke

#prestanak isporuka

#putin

#rat

#rusija

#vladimir