To bi moglo uključivati privremeno ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije

Očekuje se da će sledeći koraci Evropske unije za rešavanje pogoršane energetske krize na kontinentu nakon ruskog napada na Ukrajinu biti objavljeni sledeće nedelje, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Ona je u intervjuu za AP rekla da će vanredni sastanak ministara energetike Evropske unije biti održan u petak u Briselu gde će se razgovarati o paketu rešenja za skokove troškova na tržištu električne energije u okviru evropskog bloka.

Simson je kazala da Evropska komisija očekuje da će paket biti usvojen sledećeg utorka i da se u njemu može očekivati razdvajanje cena gasa i energenata, povećanje likvidnosti tržišta i koordinisano smanjenje tražnje.

To bi moglo uključivati privremeno ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, izmenu pravila trgovanja na berzi energenata i koordinisane mere smanjenja potražnje poput onih koje su viđene tokom leta.

- Znamo da postoji period kada su naša domaćinstva i preduzeća svedoci ekstremno visokih cena - rekla je ona u intervjuu AP u kancelariji Evropske delegacije u Džakarti.

Prema njenim rečima, deo predloga se, takođe, bavi tim periodima i načinom na koji će smanjiti potražnju u tim specifičnim vremenskim intervalima.

- U ovom trenutku, u ovoj situaciji kada Rusija koristi svoje zalihe prirodnog gasa kao oružje, moramo da vodimo računa da obezbedimo snabdevanje. A to znači da su potrebne neke vanredne investicije - rekla je Simson.

Ona je priznala da je sve viša cena gasa naterala neke zemlje da pribegnu jeftinijim, ali ekološki destruktivnijim izvorima energije.

Autor: Tanjug

#EU

#Kadri Simson

#Ukrajina

#brisel

#energetska kriza