Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je uništilo jermenski PVO S-300

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage te zemlje uspele da onesposobe jermenski protivavionski raketni sistem S-300 tokom borbi u zoni Кarabaha.

- Tokom jučerašnjih borbi u selu Šušakend regije Hojavend (Martuni), protivvazdušni raketni sistem S-300 koji je pripadao neprijatelju izbačen je iz stroja - navodi se u saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama Jermenija je počela sa premeštanjem protivvazdušnih raketni sistema S-300 iz okoline Jerevana u zonu sukoba u Nagorno-Кarabahu.

- Da bi povratila izgubljene položaje, jermenska strana je koncentrisala dodatne snage na pravcu Magadiz i u jutarnjim satima 30. septembra pokušala da pređe u ofanzivu. Ova aktivnost neprijatelja je suzbijena, azerbejdžanske trupe sprovode kontraofanzivnu operaciju kako bi slomile otpor neprijatelja - navode u Ministarstvu odbrane. Ministarstvo je takođe izvestilo o brojnim gubicima jermenske strane tokom trodnevnih neprijateljstava - od 27. septembra do srede ujutru.

Jermenija je 2010. obznanila da poseduje ruski PVO sistem S-300, a prvi put je prikazan na vojnoj paradi u Jerevanu 2011. g. Jermenske oružane snage poseduju najverovatnije 4 diviziona ovog sistema. Takođe, ovaj sistem poseduje i Azerbejdžan.

Autor: TASS / redportal.rs

#Azerbejdžan

#Jermenija

#Nagorno-Karabah