Kina pretekla Ameriku u trgovinskoj razmeni sa EU

Kina je pretekla SAD i postala najveći trgovinski partner EU, dok ostatak sveta klizi u minus zbog pandemije koronavirusa.

Kina je u trećem kvartalu preotela prvu poziciju od Sjedinjenih Država i postala glavni trgovinski partner Evropske unije, jer je pandemija poremetila ekonomsku aktivnost SAD, dok je kineska aktivnost odskočila.

Tokom prva tri tromesečja 2020. razmena EU i Kine dostigla je 425,5 milijardi dolara, dok je istovremeno razmena EU sa SAD iznosila 412,5 milijardi dolara.

Za isti period 2019. trgovina EU sa Kinom iznosila je 413,4 milijarde evra i 461 milijardu evra sa SAD.

Francuska statistička agencija Insee je istakla da je kineski uvoz iz Evrope porastao u trećem kvartalu, dok je kupovina lične zaštitne opreme povećala kineski izvoz.

Kineska ekonomija porasla je za 4,9% u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu, što dokazuje da se zemlja vratila na svoju pretpandemijsku putanju sa potrošnjom i industrijskom proizvodnjom koja se vraća na normalan nivo.

Podaci su daleko povoljniji od loših ekonomskih podataka koji dolaze iz većine zapadnih zemalja, što pokazuje kako se Kina brzo vratila uprkos tome što je prva zemlja koja je pretrpela izbijanje koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#EU

#SAD

#Trgovina

#kina