Mediji prenose da su navodi ministrke izazvali brojne kritike smatrajući da je Berbok Ukrajincima važniji od nemačkih građana

Nemačka mora da podrži Ukrajinu, pa čak i Nemci treba da izađu na ulice zbog poskupljenja energenata, smatra nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

– Ako obećam narodu Ukrajine – uz vas smo dokle god vam trebamo – onda želim da to ispunim. Bez obzira na to šta će moji nemački birači misliti, želim da to ponudim ukrajinskom narodu - rekla je Berbok.

Ona je dodala da će sankcije Rusiji ostati na snazi i u zimskom periodu, čak i ako se političari suoče sa nezadovoljnim građanima.

- Sada nam predstoji zima, kada ćemo biti izazvani kao demokratski političari. Ljudi će izaći na ulice i reći: Ne možemo da plaćamo cene energije. A ja ću reći: Da, znam, pomoći ćemo vam socijalnim merama. Ali ne želim da odgovorim: Dobro, onda ćemo prekinuti sankcije Rusiji. Bićemo uz Ukrajinu, što znači da će sankcije ostati i zimi, čak i ako će političarima biti veoma teško - objasnila je Berbok.

Mediji prenose da su navodi ministra iz redova Zelenih izazvali brojne kritike desničarske Alternative za Nemačku i levičarskih partija, smatrajući da je Berbok Ukrajincima važniji od nemačkih građana.

Autor: redportal.rs

#Nemci

#berbok

#rusija

#sankcije