Ubica uperio vatreno oružje u njenu glavu i povukao okidač, ali pištolj nije opalio

Potpredsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner ostala je nepovređena u četvrtak kada je muškarac sa napunjenim pištoljem pokušao da je puca, ali pištolj nije opalio, rekli su zvaničnici.

Napad naglašava rastuću političku napetost u Argentini i širom regiona koja je stavila političare na ivicu od Kolumbije do Brazila.

IZVOR: YT/El País

- Čovek je uperio vatreno oružje u njenu glavu i povukao okidač. Kristina je još uvek živa jer, iz nekog razloga koji tek treba da bude potvrđen, pištolj... nije opali - rekao je predsednik Alberto Fernandez u televizijskom obraćanju.

Predsednik je rekao da je pištolj bio napunjen sa pet metaka.

- Ovo je najozbiljniji događaj kroz koji smo prošli otkako se Argentina vratila demokratiji - rekao je on.

Fernandez de Kiršner se sudi zbog optužbi za korupciju, a stotine pristalica okupilo se ispred njene kuće u Buenos Ajresu kada se napad dogodio. Video snimak pokazuje čoveka koji drži pištolj nekoliko centimetara od njene glave dok pozdravlja pristalice.

Napadača, koga su vlasti identifikovale kao 35-godišnjeg muškarca brazilskog porekla, policija je brzo uhapsila i oružje je zaplenjeno.

Fernandez de Kiršner, koji je bio predsednik u dva mandata između 2007. i 2015. godine, u Argentini je figura koja izaziva podele. Mogla bi da se suoči sa 12-godišnjom zatvorom i mogućom diskvalifikacijom sa javne funkcije zbog javnih ugovora dodeljenih početkom 2000-ih.

Očekivalo se da će se Fernandez de Kiršner kandidovati za Senat, a možda i za predsednika na opštim izborima sledeće godine.

- Kada mržnja i nasilje prevladaju nad debatom, društva se uništavaju i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata - rekao je ministar ekonomije Serđo Masa na Tviteru.

Šefovi država i politički saveznici iz celog regiona, uključujući predsednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lula da Silvu, osudili su napad u porukama na Tviteru, izražavajući solidarnost sa Fernandezom de Kirhnerom i olakšanje što nije povređena.

pročitajte još

Požar zbog ŠPORETA

Autor: redportal.rs

#Argentina

#Kristina Kiršner

#pokušaj ubistva

#potpredsednica