Peking oštro reagovao na izveštaj UN, okarakterisavši ga kao delo antikineskih snaga

UN je u izveštaju okarakteslisala situaciju u kineskoj provinciji Ksinjang kao i ponašanje Kine kao zločine protiv čovečnosti. Navedeno je da je Peking posebno ciljao ujgursku manjinu sa represivnim merama, hapšenjima pa čak i mučenjem. Kineska vlada je javno odbacila sve optužbe.

Kancelarija UN visokog sekretara za ljudska prava (OHCHR) objavilo je izveštaj na 48 strana u sredu, u kome navodi da je Peking ozbiljno prekršio sve postulate ljudskih prava u svom odnosu prema Ujgurskoj manjini - citirajući 26 bivših zatočenika koji su boravili u više kaznenih institucija u provinciji, kao i informacije koje su direktno sakupljene sa terena.

Kako se navodi u izveštaju:

Arbitrarno zatvaranje i diskriminacija prema ujgurskoj manjini i drugim islamskim manjinama može se okarakterisati kao međunarodni zločin, posebno kao zločin protiv čovečnosti. Ograničena je svaka forma verskog identiteta i izražavanja, kao i svako pravo na privatnosti i pravo na slobodno kretanje.

Kina je i pre odbacila sve optužbe na svoj račun, nazivajući ih "laži veka" i brzo je izdala saopštenje kao odgovor UN:

Takozvani izveštaj je u potpunosti u suprotnosti sa mandatom OHCHR, i u potpunosti ignoriše sve napretke koje su načinili narodi svih etničkih grupa provincije Ksingjang ignorišući razarajuće efekte terorizma i ekstremizma. UN komisija krivi sliku o svim kineskim zakonima, planovima, beskurpulozno blati Kinu i meša se u kineska unutrašnja pitanja.

Kineska vlada je odbacila sve navode navodeći ih da su lažni, naglašavajući da je Vlada uz puno zakonsko pravo reagovala na akte terorizma i ekstremizma. Dodala je takođe da pre terorizam bio naširoko raširen u provinciji i da sada , za razliku od prethodnog perioda, građani žive "srećni i zadovoljni" upravo zahvaljujući inicijativama vlade Kine.

Autor: redportal.rs

#Kineska provincija

#Muslimani

#Sukob

#Terorizam

#UN

#Ujguri

#Vlada

#izveštaj

#kina

#zločin protiv čovečnosti