Med iz zemalja izvan EU u prošloj godini, dakle pre početka sukoba, uglavnom je dolazio iz Ukrajine i Kine

Države članice Evropske unije uvezle su prošle godine 173.400 tona prirodnog meda iz zemalja izvan EU, u vrednosti od 405,9 miliona evra. Istovremeno, izvoz je bio izuzetno mali pa je van granica EU plasirano tek 25.500 tona ovog pčelinjeg proizvoda, i to u vrednosti od 146,6 miliona evra, pokazuje najnoviji izveštaj Evrostata.

Mediji prenose kako uvoz meda iz drugih država raste iz godine u godinu, što bi moglo da ide u prilog tvrdnjama stručnjaka i potrošačkih organizacija da se na evropskom tržištu prodaju različite mešavine i da je informisanje kupaca o poreklu i sastavu netransparentno.

Tako je u poređenju s 2016. godinom uvoz meda izvan EU porastao 7%, dok je izvoz u druge zemlje smanjen 10%. Prema podacima evropske statistike, najveći uvoznik u 2021. bila je Nemačka, koja je s drugih tržišta nabavila 51.900 tona meda, što je trećina ukupnog uvoza na zajedničkom tržištu. Slede Poljska (19%), Belgija (15%), Španija (8%) i Portugalija (4%).

Med iz zemalja izvan EU u prošloj godini, dakle pre početka sukoba, uglavnom je dolazio iz Ukrajine – 53.800 tona, ili 31% ukupne količine, dok je drugi najveći dobavljač bila Kina sa sličnom količinom od 48.000 tona ili 28%. Iz Meksika je kupljeno oko 9%, osam iz Argentine i pet iz Brazila.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#med

#uvoz