Potencijal vetroelektrana na Baltičkom moru je ukupno 93 gigavata

U periodu energetske krize u Evropi, šefovi vlada osam baltičkih zemalja u Kopenhagenu su se dogovorili o velikoj ekspanziji energije vetra.

– Zemlje uključene u sporazum žele da do 2030. godine povećaju svoje pomorske kapacitete sedmostruko na skoro 20 gigavata - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Zajedno sa liderima Danske, Finske, Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske, nemački kancelar Olaf Šolc i švedska premijerka Magdalena Anderson potpisali su sporazum.

- Posvećeni smo jačanju naše energetske saradnje i energetske otpornosti - kaže se u sporazumu.

Do sada su ove zemlje zahtevale brže procedure odobravanja projekata za energiju vetra. Potencijal vetroelektrana na Baltičkom moru je ukupno 93 gigavata. Na energetski samit je otputovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Energija vetra u Baltičkom moru mogla bi da pokrije potrošnju energije šest miliona domaćinstava do 2030. godine - rekla je ona.

U maju je Danska bila domaćin samita o energiji vetra Severnog mora. U to vreme, Šolc i njegove kolege iz Danske, Belgije i Holandije složili su se da učetvorostruče svoje offshore kapacitete do 2030. godine, dostižući ukupno 65 gigavata. Do 2050. godine kapacitet u Severnom moru bi trebalo da se poveća na 150 gigavata.

Autor: redportal.rs

#Baltičke zemlje

#more

#vetroelektrane