Po podacima Centralnog biroa za statistiku Izraela, na kraju prošle godine u Izraelu je živelo 9.449.000 ljudi

Jevreji sada čine manje od 47% ukupnog broja stanovnika zapadno od reke Jordan do Sredozemnog mora, upozorio je izraelski demograf Arnon Sofer, tvrdeći da veći deo izraelske populacije nije svestan demokratske opasnosti u koju zemlja ulazi, s obzirom da "manjina vlada većinom".

Sofer koji predaje geografiju na Univerzitetu Haifa izjavio je za izraelski vojni radio da je uz jevrejsko i arapsko stanovništvo, uzeo u obzir koliko stotina hiljada nejevreja živi u Izraelu, a nisu građani te zemlje.

U Zemlji Izrael, kako ju je nazvao, misleći na Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze, živi 7,45 miliona Jevreja i drugih, uz 7,53 miliona izraelskih Arapa i Palestinaca. Kada se uzmu i obzir oni koji nisu državljani Izraela, Jevreja ima između 46 i 47%.

Po podacima Centralnog biroa za statistiku Izraela, na kraju prošle godine u Izraelu je živelo 9.449.000 ljudi , uključujući Izraelce u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od toga su 6.892.000 (74%) Jevreji i 1,99 miliona (21% izraelski Arapi), a 472.000 (pet odsto) nisu ni jedni ni drugi. Palestinski biro za statistiku navodi da na okupiranoj Zapadnoj obali živi nešto više od tri miliona Palestinaca, a u pojasu Gaze koja je pod blokadom Izraela, oko dva miliona.

Sofer je objasnio da, iako je natalitet veći u jevrejskoj populaciji poslednjih godina, veći je i mortalitet, što znači da arapska populacija, koja je mnogo mlađa u odnosu na jevrejsku, raste brže.

Izraelski profesor je takođe rekao da je Izrael najgušće naseljena zemlja u zapadnom svetu i naveo predviđanja Centralnog biroa za statistiku da će u njoj do 2065. godine živeti 35 miliona stanovnika.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Jevreji

#Populacija