Bivši predsednik je čak tvrdio da je za neke od "prljavština" saznao od "tajnih službi”"

Bivši američki predsednik Donald Tramp više puta se hvalio da zna nedozvoljene detalje o ljubavnom životu francuskog predsednika Emanuela Makrona, tvrdi se u novom izveštaju.

Kako je francusko-nemački novinar Nils Vilke objavio na svom nalogu na Tviteru, pozivajući se na pisanje prestižnog američkog časopisa Roling Stoun, Tramp tvrdi da ima informacije o Makronovom "seksualnom životu". Takvi navodi naveli su Francusku da zatraži istragu o tome šta je bivši predsednik znao o svom francuskom kolegi.

Podsećanja radi, na FBI-jevom spisku dokumenata zaplenjenih sa imanja Donalda Trampa Mar-a-Lago, tačka 1a je navedena samo kao "informacija o: predsedniku Francuske". Za Trampa, ovo je tema intenzivnog – i zlonamernog – interesovanja godinama.

Konkretno, Tramp se hvalio nekim od svojih najbližih saradnika – i tokom i nakon boravka u Beloj kući – da je znao nedozvoljene detalje o ljubavnom životu francuskog predsednika Emanuela Makrona. A bivši predsednik je čak tvrdio da je za neke od tih "prljavština" saznao od "tajnih službi"– video ih je ili bio obavešten o njima, navode ovi izvori.

Nejasno je da li dokument vezan za Makrona koji je zaplenio FBI tokom pretresa ima veze sa ličnim životom francuskog predsednika. Takođe je nejasno da li su informacije o Makronu zaplenjene u Mar-a-Lagu potekle iz američkih obaveštajnih podataka ili su čak klasifikovane kao poverljive.

Ali samo otkriće postojanja takvog dosijea izazvalo je transatlantsku paniku, tvrde još dva izvora upoznata sa situacijom. A Trampov raniji govor o Makronovim navodnim "gadnim" načinima za koje "[ne] mnogi ljudi znaju" samo je dodao te zabrinutosti. Francuski i američki zvaničnici su radili na tome da utvrde šta tačno Tramp ima o Makronu i francuskoj vladi i da li je bilo koja od tih informacija osetljiva za njih, rekli su izvori. Zvaničnici obe zemlje želeli su da znaju da li otkriće predstavlja kršenje nacionalne bezbednosti – ili je reč o starim memorabilijima, ali ukradenim.

Portparol francuske ambasade rekao je Roling Stonu da njihova istraga nije uključivala zahtev Bajdenove administracije za informacije o dokumentima pronađenim iz Mar-a-Laga.

Razmišljajući o Makronovim navodnim indiskrecijama, Tramp je bio blag u detaljima i pojedinostima, rekli su izvori. I kao ozloglašeni tračevi decenijama, teško je znati da li je ono što govori zasnovano na stvarnosti. "Često je", kaže jedan izvor, "teško reći da li govori istinu ili izbacuje gluposti".

Trampov odnos sa Makronom je često bio nestabilan, a američki predsednik je jednom nazvao svog francuskog kolegu „moj čovek“ pre nego što su se njih dvojica posvađali tokom Trampovog predsedništva.

Tramp je prvi put signalizirao svoju podršku Makronovom predsedničkom rivalu 2017. godine, pozivajući krajnje desničarsku nacionalistkinju Marin Le Pen u Trampovu kulu i hvaleći je u intervjuima. Ali Makron je odustao od flertovanja sa svojim rivalom i pozvao Trampa kao počasnog gosta na paradi 14. jula 2017. Tramp je bio toliko impresioniran razrađenom vojnom slavom da ga je inspirisala da zatraži sopstvenu vojnu paradu.

Tokom 2019. godine tenzije između dvojice lidera i njihovih pogleda na svet izlaze na videlo. Posle sparinga dva predsednika oko Irana, Sirije i NATO-a, Tramp se mogao čuti kako Makrona naziva "problemom" tokom okupljanja međunarodnih ambasadora u Beloj kući. Trampova bivša sekretarka za štampu Bele kuće Stefani Grišam takođe je napisala u memoarima da je Tramp privatno nazvao Makrona "besnim čovekom" i "sto dvadeset funti besa".

A poslednji incident nije prvi put da se Tramp fokusirao na nemarno ogovaranje o privatnim životima stranih rukovodilaca i saradnika.

Dok su se republikanski rivali Džej Di Vens i Džoš Mendel nadmetali za njegovu podršku na predizborima republikanskog Senata Ohaja, Tramp je lično širio glasine da je čuo za Mendelov seksualni život i opisao kandidata kao „ču*va“. A Trampova odluka da podrži Vensa bila je podstaknuta glasinama koje je Tramp čuo od zvezde Foks njuza Takera Karlsona o navodnoj „hroničnoj“ seksualnoj navici istaknutog Mendelovog pristalice.

Tokom predsedničke trke 2016, Tramp je nakratko ušao u „ratnu sobu“ svoje kampanje i zadirkivao zaposlene na srednjem nivou navodnim informacijama — o paru voditelja MSNBC-a koji još uvek nisu znali za njihovu romansu. "Znate, niko drugi ne zna za to, ali ja znam za Joeov i Mikin mali stan na Upper East Side-u", rekao je, misleći na voditelje Jutro Džoa Miku Bžežinskog i Džoa.

Skarboro, čija će dugogodišnja veza uskoro postati javna. "Jednog dana, sve ću ti reći." Tramp nije ni znao imena ovih članova kampanje, ali se osećao prijatno da razgovara sa njima.

Trampove fiksacije proširile su se i na porodice stranih lidera. Grišam je napisala u svojim memoarima da je Tramp, nakon što je video kanadskog premijera Džastina Trudoa na TV u emisiji Air Force One, jednom uzeo na stranu i izneo grubu tvrdnju o seksualnom životu majke kanadske premijerke – tvrdnja koja je Grišama zbunila.

U razgovorima sa svojim saradnicima, Tramp nije ponudio nikakvo objašnjenje kako su američki špijuni došli do navodne "prljavštine" o Makronu za koju tvrdi da je video. Ali američka obaveštajna zajednica je postala mnogo opreznija u pogledu špijuniranja bliskih saveznika tokom protekle decenije.

Otkrića o američkom prisluškivanju bivše nemačke kancelarke Angele Merkel navela su administraciju Baraka Obame da ozbiljno ograniči prikupljanje obaveštajnih podataka o šefovima država. Prema direktivi iz 2014. poznatoj kao PPD-28, Obamina administracija je zabranila prisluškivanje lidera "bliskih prijatelja i saveznika" bez "ubedljivog cilja nacionalne bezbednosti". Nakon pregleda naredbe 2017. godine, Trampova administracija je najavila da će nastaviti da se pridržava naredbi iz Obamine ere.

Međutim, obaveštajni podaci o stranim saveznicima se i dalje mogu unositi u ogromnu kolekciju tajni obaveštajne zajednice na više slučajan način.

- Dok je PPD-28 svakako ograničio obim do kojeg bi Sjedinjene Države namerno i direktno prikupljale određene savezničke šefove država, postoje verovatni scenariji u kojima bi se informacije o njima mogle prikupiti indirektno prikupljanjem protiv protivnika. i njihove mreže, ljudske ili tehničke - rekao je bivši Trampov zvaničnik Bele kuće za Roling Stoun.

Autor: redportal.rs

#Makron

#seksualni život

#tramp