Si Đinping postaje zvanično najmoćniji lider nakon Mao Cedunga

Kineska vladajuća Komunistička partija održaće svoj redovni petogodišnji kongres koji počinje 16. oktobra, a prvi čovek Kine Si Đinping sprema se da obezbedi istorijski 3. mandat i učvrsti svoje mesto najmoćnijeg lidera Kine od Mao Cedunga.

Politbiro kineske Komunističke partije danas je objavio datum početka kongresa, koji obično traje oko nedelju dana i održava se uglavnom iza zatvorenih vrata u Velikoj sali naroda na zapadnoj strani Trga Tjenanmen u centru Pekinga, prenosi Rojters.

Si Điping (69) je stabilno konsolidovao vlast otkako je pre jedne decenije postao generalni sekretar partije i eliminisao je svaku poznatu opoziciju.

Očekuje se da će on imati kontrolu nad ključnim imenovanjima i izdavati političke direktive na Kongresu koji mnogi posmatrači upoređuju sa krunisanjem.

Uprkos preprekama koje su mu remetile put do trećeg mandata - od ekonomskog posrtanja, pandemije kovida-19 i retkih javnih protesta do intenzivnih trvenja sa Zapadom i tenzija oko Tajvana - Si je, u godinama koje dolaze, spreman da obezbedi treći mandat i ostvari svoju viziju "podmlađivanja kineske nacije".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Si Đinping

#kina