Solomonska ostrva imaju napete odnose sa SAD i njihovim saveznicima od sklapanja bezbednosnog pakta sa Kinom

Vlada Solomonskih ostrva saopštila je danas da je zatražila od svih partnerskih zemalja da obustave planirane pomorske posete ili patrole, dok ne uspostavi revidirane procedure za posete lukama u toj zemlji.

U pisanom saopštenju poslatom Rojtersu, kabinet premijera Solomonskih ostrva Maneseha Sogavarea naveo je da želi da izgradi državne kapacitete za nadzor nad ekskluzivnim ekonomskim zonama te pacifičke ostrvske države.

Vlasti Solomonskih ostrva saopštile su ranije Sjedinjenim Američkim Državama da uvode moratorijum na ulazak brodova u njihove luke, navela je danas ambasada SAD u Kanberi.

- SAD su 29. avgusta primile zvanično obaveštenje od vlade Solomonskih ostrva u vezi sa moratorijumom na sve pomorske posete, dok se postojeći protokoli ažuriraju - navodi se u saopštenju ambasade.

Solomonska ostrva imaju napete odnose sa SAD i njihovim saveznicima od sklapanja bezbednosnog pakta sa Kinom u aprilu, navodi britanska agencija.

Prošle nedelje, plovilu obalske straže Sjedinjenih Američkih Država onemogućeno je da uđe u luku na Solomonskim ostrvima zbog rutinskog posla, pošto ostrvske vlasti nisu odgovorile na zahtev za dopunu goriva i snabdevanje, saopštio je američki zvaničnik britanskoj agenciji.

Autor: redportal.rs

#Sporazum

#Vlada Solomonskih ostrva

#amerikanci

#kina