Tramp je osudio akciju i pozvao vlasti da otpečate nalog za pretres.

Američko ministarstvo pravde objavilo je redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres i zaplenio poverljiva vladina dokumenta iz kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi 8. avgusta.

FBI je 8. avgusta iznenada upao u rezidenciju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi - prvi put u istoriji SAD da je dom bivšeg predsednika pretresen na takav način. Tramp je osudio akciju i pozvao vlasti da otpečate nalog za pretres.

U izjavi pod zakletvom, koju je dao specijalni agent FBI, navodi se da američka vlada "vodi krivičnu istragu u vezi s nepropisnim uklanjanjem i skladištenjem poverljivih informacija u nedozvoljenim prostorijama, kao i protivzakonito prikrivanje ili uklanjanje državnih zapisa".

Racija od 8. avgusta pokrenuta je februarskom istragom o tome da li je Nacionalna uprava za arhive i evidenciju (NARA) preuzela sve poverljive informacije koje se čuvaju u Mar-a-Lagu kada je u januaru zaplenila 15 kutija dokumenata.

- Postoji razlog za verovanje da su dodatni dokumenti koji sadrže poverljive informacije o nacionalnoj odbrani ili koji su predsednički dokumenti koji podležu zahtevima za čuvanje evidencije trenutno u prostorijama. Takođe postoji razlog za verovanje da će se u prostorijama naći dokazi o opstrukciji - navodi se u izjavi.

Pored toga, pronađeni su dokumente sa oznakama HCS (ljudska obaveštajna služba), NOFORN (samo građani SAD), SI (specijalna obaveštajna služba) i FISA (Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi). Mnogi dokumenti su sadržali rukom pisane beleške Trampovim rukopisom, naveo je agent FBI u izjavi pod zakletvom.

Dokument na 38 stranica u redigovanoj formi sadrži dodatne detalje o krivičnoj istrazi koja je u toku, a koja je donela novu pravnu opasnost za Trampa u trenutku kada stvara osnove za još jednu predsedničku kandidaturu.

Objavljena verzija oslikava obim osetljivosti vladinih dokumenata koji su pronađeni u Mar-a-Lagu i otkriva da je FBI bio zabrinut da su se ta dokumenta tamo nalazila nezakonito.Od 38 stranica dokumenta koji je danas otpečaćen, 23 su u većoj meri zatamnjene, dok je 11 u potpunosti redigovano, prenosi međunarodni Sputnjik.

Takođe je objavljeno pismo Trampovog advokata koji se žalio na istragu ministarstva pravde, navodeći da je Tramp imao ovlašćenja da skine oznaku tajnosti sa dokumenta. Pretres Mar-a-Laga obavljen je u okviru federalne istrage o tome da li je Tramp po odlasku sa položaja ilegalno odneo dokumenta koja po zakonu pripadaju Nacionalnoj arhivi.

Autor: sputnikportal.rs

#Američko ministarstvo pravde

#Donald Tramp

#Fbi

#Pretres

#dokument