"Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu", naveo je Zelenski

Rezervni dizel generatori su obezbedili snabdevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbednosti u fabrici, rekao je Volodimir Zelenski, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu i da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala.

Zelenski je saopštio da je jučerašnje rusko granatiranje izazvalo požar u obližnjoj termoelektrani, što je izazvalo isključenje reaktorskog kompleksa iz električne mreže, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik izjavio je večeras da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela moraju da deluju mnogo brže da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

"Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu", naveo je Zelenski u svom video obraćanju, preneo je Rojters.

Autor: AP Tanjug

#Ukrajina

#Zelenski

#rat

#rusija