Druge zemlje širom sveta su se na ovaj način izborile sa požarima

Grad Barselona je odlučio da problem suše i požara reši starim, ali očigledno još uvek uspešnim metodom. Vlasti su prikupile skoro 300 ovaca i koza sa lokalnih farmi koje imaju jedan zadatak – da napasu što više trave, piše Gardijan.

Ideja je jednostavna, o područjima koja su podložna šumskim požarima brinuće ove životinje, koje će pasati i gaziti površinu koja može dalje širiti požare. U prošlosti je to bio jedan od načina na koji su se ljudi nosili sa šumskim požarima.

- Ovde ne izmišljamo ništa novo. Ono što radimo je da vraćamo nešto što je već postojalo, ali je nestalo - rekao je Gijem Kanaleta iz Fondacije Pau Kosta, katalonske neprofitne organizacije koja sprovodi strategiju od 2016. godine u provinciji Đirona, u blizini Barselone.

Grad Barselona je u aprilu iskoristio ovaj pilot projekat u parku Kolserola, zelenoj površini od 8.000 hektara iznad grada i koja u proseku ima 50 požara godišnje, rekao je Eloi Badia, gradski većnik Barselone za klimatske vanredne situacije i ekološku tranziciju. Obično se ovi požari brzo ugase.

- Ovde postoji rizik da bi jednog dana mogao da dođe do velikog požara koji bi imao veliki uticaj. To je veoma veliki i urbani park, okružen gusto zbijenim opštinama - rekao je on.

Druge zemlje širom sveta su se na ovaj način izborile sa požarima. Na primer, u Kaliforniji, koja se prošle godine borila sa strašnim požarima koji su izgoreli više od 850 hiljada hektara, nekoliko kompanija je zateklo koze kako pasu zelene površine. Istu strategiju koristio je i Portugal, koji je koristio konje za gašenje požara 2017. godine.

U Španiji je ovakav način suočavanja sa požarima počeo pre skoro dve decenije, kada su region Andaluzije zahvatili strašni požari.

Istraživanja sugerišu da ispaša može biti efikasna kada se kombinuje sa drugim metodama prevencije šumskih požara, kao što su mehaničko čišćenje i kontrola paljenja, kaže Julia Ruet-Leduc, istraživač u Nemačkom centru za integrativna istraživanja biodiverziteta na Univerzitetu u Lajpcigu.

- To nije potpuno rešenje. Ali to je deo rešenja koje može pomoći da površine budu otpornije na vatru - dodala je ona.

Autor: redportal.rs

#Barselona

#koze

#ovce

#požari