Temperatura vode u jezeru skoro je jednaka temperaturi vode na Karibima

Jezero Garda, koje je najdublje u Italiji, presušuje, što je mnoge vrlo neprijatno iznenadilo. Presušivanje je posebno primetno onima koji su ranije posećivali ovo jezero.

Nivo vodostaja ovog jezera je rekordno nizak, a zbog čega je sada moguće videti podvodne stene. Temperatura vode u jezeru skoro je jednaka temperaturi vode na Karibima.

Turisti su poručili da su šokirani onim što su zatekli, znajući u kakvom stanju je jezero bilo ranije. Rekordno nizak vodostaj ovog jezera je i posledica toga što je dopušteno da se njegova voda preusmeri u obližnje reke koje su značajne za poljoprivrednike. Ovakva odluka je usledila zbog malih količina kiše. Osim toga, smanjena su novčana sredstva za zaštitu jezera koje je turistička atrakcija.

Sever Italije je pogođen sušom, a što je posledica klimatskih promena. Reka Po, koja je najduža reka u ovoj državi, je u pojedinim delovima korita presušila.

To je uticalo na svakodnevnicu onih koji žive u spomenutom delu zemlje, pa i na poljoprivrednike. Po je vrlo bitan za proizvodnju hrane, tj. za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Poljoprivrednici imaju gubitke od nekoliko milijardi eura.

Italija nije jedina evropska država koja je pogođena sušom, a koja se smatra najgorom u poslednjih čak 500 godina. Suša je pogodila i Portugal, Španiju, Francusku, Nemačku, Holandiju i Veliku Britaniju. Postoji mogućnost da se suša proširi na 47%o Starog kontinenta.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Jezero

#Suša

#garda