Naučnici su odavno prepoznali da su noćne temperature kritične za zdravlje

Kontinentalne Sjedinjene Države postavile su rekord za noćnu vrućinu u julu.

Prosečna niska temperatura u julu bila je 17,6 stepeni Celzijusa, što je za nekoliko delića stepena nadmašilo rekord iz 2011. godine.

To nije samo najtopliji noćni prosek za jul, već za bilo koji mesec u 128 godina otkako su počeli da se beleže, rekla je Karin Glison, klimatolog iz američke Uprave za okeane i atmosferu. Najniža julska noćna temperatura bila je za više od 1,7 stepeni Celzijusa iznad proseka dvadesetog veka.

Naučnici su odavno prepoznali da su noćne temperature kritične za zdravlje.

- Kada su dnevne temperature rekordno visoke ili blizu rekordno visokih i nema šanse za oporavak preko noći zbog niskih temperatura, biljke, životinje i ljudi su pod velikim stresom - rekao je Glison.

U Teksasu, gde je prosečna mesečna dnevna temperatura po prvi put u julu dostigla 37,8 stepeni Celzijusa, a elektroenergetski sistem je bio pod velikim pritiskom, prosečne noćne temperature bile su 23,5 stepeni Celzijusa, 2,2 stepena iznad proseka dvadesetog veka.

- Noću se zagreva brže jer dnevno zagrevanje zadržava više vlage u vazduhu i zadržava toplotu noću - objasnio je Glison.

Autor: redportal.rs

#SAD

#jul

#temaperature

#vrućina