Kampanija je takođe prijavila pad neto dobiti od 34%

Koka-Kola HBC saopštila je da je pretrpela jednokratni finansijski udarac od 190 miliona evra u prvoj polovini godine zbog troškova vezanih za operacije u Rusiji, gde je obustavila prodaju pića nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Koka-Kola HBC je ažurirala svoju prognozu poslovnih rezultata, sada očekujući uporediv operativni profit u 2022. godini između 740 miliona i 820 miliona evra, zbog smanjenog prisustva u Rusiji i problema sa inflacijom. To je manje od 831 miliona evra koliko je prijavio 2021.

Kompanija za flaširanje bezalkoholnih pića, koju je Rusija nekada smatrala jednim od svojih najvećih tržišta, očekuje da će i u drugoj polovini godine preuzeti finansijsku naknadu od oko 82 miliona evra, pošto su sve njene rezerve u Rusiji iscrpljene i gde više neće proizvoditi niti prodavati koka-kolu ili druge brendove kompanije.

HBC je takođe prijavio pad neto dobiti od 34% na oko 153 miliona evra u šest meseci do 1. jula, zbog rasta troškova i uticaja visoke inflacije. HBC je jedna od brojnih punionica kompanije Koka kola, odgovorna za lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića poznatog američkog proizvođača. Kompanija Coca-Cola ima preko 20% vlasničkog udela u HBC.

Autor: redportal.rs

#Koka Kola

#prodaja

#rusija