Fetus bio u plastičnoj kesi

Kompanija Meta je policiji u američkoj državi Nebraska pružila informacije koje su omogućile organima za sprovođenje zakona da procesuiraju 17-godišnju devojku zbog kršenja zakona o abortusu.

Mogli su da se suprotstave naredbi i traže reviziju da vide da li je zahtev opravdan, ali su samo predali direktne poruke tinejdžerke policiji. Vlasti su je tada optužile za tri krivična dela zbog naručivanja pilule za abortus poštom i zakopavanja pobačenog fetusa.

Priča je počela istragom detektiva, koji je posumnjao u navode da je maloletnica prerano rodila mrtvorođeno dete. Nije ga obeshrabrila ni obdukcija koja je pokazala da fetus nikada nije imao vazduha u plućima. Pošto je fetus bio u plastičnoj kesi, tražio je od giganta da vidi poruke nesrećne devojčice, fotografije i druge informacije na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da li je dete mrtvorođeno ili je ugušeno.

Nakon što je te podatke bez problema dobio, u porukama je našao dokaze, jer se devojka dopisivala o tabletama za pobačaj.

Na osnovu tih informacija, policija je pretresla kuću njene porodice, zaplenila šest pametnih telefona i laptopova i pribavila 24 gigabajta istorije e-pošte i surfovanja vebom. Među ovim podacima, nadaju se da će pronaći dokaze da je devojčica naručila tablete za abortus, prenosi Telegraf.

Tinejdžerki će se suditi kao odrasloj osobi zbog abortusa posle 20 nedelja trudnoća, abortusa bez dozvolje, skrivanja leša, pa čak i smrti osobe.

Bez Facebook poruka, ne bi bilo dokaza za bilo kakvu optužbu osim za nepropisno sahranjivanje fetusa. Meta kaže da se u sudskom nalogu koji su dobili nije pominjao abortus, već samo krivična istraga u vezi sa mrtvorođenim detetom koje je spaljeno i zakopano.

Autor: Telegraf

#Facebook

#SAD

#abortus

#poruke