Više od 250 čopora vukova živelo u evropskom alpskom okruženju prošle godine, dok je bilo mesta za populaciju od 800 čopora

Prvi divlji vuk viđen je u Švajcarskoj pre 30-ak godina, nakon više od stoleća od kada je istrebljen.

Broj vukova u švajcarskim Alpama nastaviće rasti čak i ako se propisi o lovu ublaže, smatraju stručnjaci.

Iz grupe Švajcarski vuk saopšteno je da je više od 250 čopora vukova živelo u evropskom alpskom okruženju prošle godine, dok je bilo mesta za populaciju od 800 čopora, izveštava Swissinfo.

- S obzirom na sadašnju stopu rasta, to će biti slučaj za otprilike pet godina - rekla je grupa.

Iz ove grupe navode da je poljoprivrednicima imperativ pojačati zaštitu svoje stoke zbog mobilnosti životinja preko državnih granica i unutar Švajcarske.

Zabrinutost dolazi zbog niza napada vukova na krave i ovce, kao i pojava više mladunčadi vukova u jugoistočnoj Švajcarskoj, što je dospelo na naslovnice u poslednjih nekoliko sedmica.

Pre dve godine birači su stavili veto na parlamentarnu odluku o ublažavanju ograničenja lova na vukove u Švajcarskoj. Prema važećem zakonu, vuk je zaštićena vrsta i može se uništiti samo ako prvo ubije određeni broj stoke.

Prvi čopori vukova otkriveni su na francusko-italijanskoj granici 1993. godine. Ubrzo nakon toga prvi divlji vukovi viđeni su u švajcarskim Alpama.

Autor: redportal.rs

#Alpe

#vukovi

#Švajcarska