Ove ptice su sad manje šarene

Jedna španska studija pokazala je da je vrsta evropskih ptica manje šarena nego što je bila pre 15 godina, a kao razlog su navedene klimatske promene.

Ovo je zaključak istraživača sa Univerziteta Baskije, koji je uključio dve vrste plave ševa. Jedan se dominantno nalazi na periferiji Monpeljea, a drugi na severozapadu Korzike. Boja ove ptice u 2019. upoređena je sa njenom bojom iz 2005. godine.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu The American Naturalist, utvrđeno je da se u pomenutom periodu promenila boja ptice, tj. da je manje šareno.

- Naše istraživanje sugeriše da promene u životnoj sredini, posebno klimatske promene, mogu biti glavni uzrok zašto plavi luk ima fizičke promene, posebno u tome koliko je svetla i intenzivna njegova boja - rekao je jedan od autora studije, David Lopez-Idiakuez.

Prema njegovim rečima, ovaj negativan trend je primećen kod oba pola ptice. On je istakao da je na Korzici ova promena više vezana za klimatske promene.

Smatra se da bi promena mogla da bude posledica porasta temperature od 1,23 stepena Celzijusa i smanjenja količine kiše za 0,64 milimetra. Istaknuto je da promena boje može uticati na obrasce parenja.

- Boja ovih ptica je pokazatelj kvaliteta jedinke, koja je odlučujuća u parenju - primetila je Lopez-Idijakez.

On je istakao da je reč o veštački izazvanim promenama, a ne prirodnim promenama. Ocenjeno je da je potrebno više istraživanja da bi se ove promene bolje razumele, piše Independent.

Autor: redportal.rs

#Klimatske promene

#perje

#pitice