Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osetljiva na klimatske promene

Holandija je u sredu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizijsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Holandska vlada rekla je da razmatra dalje mere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu. Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osetljiva na klimatske promene.

- Holadija je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocena - rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Delovi Holandije već su zabranili poljoprivrednicima zalevanje svojih useva površinskom vodom, što je udarac za drugog navećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Neki kanali za plovidbu takođe su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke reke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers. Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je "postajala sve vidljivija u prirodi" i bilo je "zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa", dodao je Harbers.

- Zato molim sve Holanđane da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na naduvavanje - poručio je on, piše AFP.

Autor: redportal.rs

#Holandija

#Suša

#netašica

#voda