Sijamski blizanci su razdvojeni hirurškim zahvatom korišćenjem tehnologije virtuelne realnosti

Trogodišnji blizanci, čiji su mozgovi spojeni, uspešno su razdvojeni posle 33-časovne operacije, prenosi Anadolija.

Sijamski blizanci su razdvojeni hirurškim zahvatom korišćenjem tehnologije virtuelne realnosti.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Bernardo i Artur Lima podvrgnuti su nekoliko operacija u Rio de Žaneiru u Brazilu, koje je vodio britanski pedijatar Nur ul Ovase Jeelani iz londonske bolnice Grejt Ormond strit.

Kako je saopštila londonska dobrotvorna organizacija Gemini Untvined, koja je prikupljala donacije za realizaciju poduhvata, ovo je bila jedna od najsloženijih i najuspešnijih operacija ikada sprovedenih u istoriji.

Trogodišnji dečaci su bili podvrgnuti ukupno sedam operacija, a samo poslednje dve trajale su ukupno 33 sata. U celom procesu učestvovalo je oko 100 zdravstvenih radnika.

Pre operacije, hirurzi su mesecima isprobavali različite tehnike koristeći virtuelnu stvarnost pre nego što su započeli operaciju. Lekari su eksperimentisali sa virtuelnom stvarnošću na osnovu kompjuterske tomografije (CT) i magnetne rezonance (MRI) blizanaca.

Operacijom je rukovodio dr. Jelani zajedno sa dr. Gabriel Moufarei, šef pedijatrijske hirurgije na Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeier. Jelani je operaciju opisao kao ogromno dostignuće i "proizvod svemirskog doba".

– Uspešno razdvajanje Bernarda i Artura je izvanredan uspeh tima u Rio de Žaneiru. Ne samo da smo dečacima i njihovoj porodici obezbedili novu budućnost, već smo umećem i uverenjem ohrabrili lokalni tim da će u budućnosti moći uspešno da se prihvati tako složenog posla – rekao je Đilani, prenose svetske agencije.

Autor: redportal.rs

#Brazil

#Sijamski blizanci

#lekari