Brojka iznad 50 poena ukazuje na ekspanziju proizvodnje, koja čini 11,9 posto američke ekonomije

Proizvodna aktivnost u SAD usporila je u julu manje nego što se očekivalo, pokazuju današnji podaci Instituta za upravljanje nabavkama (ISM) iz Arizone.

ISM indeks američke fabričke aktivnosti spustio se na 52,8 poena prošlog meseca sa junskih 53 boda, što je njegov najniži nivo od juna 2020, kada se taj sektor izvlačio iz pada izazvanog pandemijom. Brojka iznad 50 poena ukazuje na ekspanziju proizvodnje, koja čini 11,9 posto američke ekonomije, prenosi Rojters.

Podatak ISM-a o proizvodnoj aktivnosti koji je bolji od očekivanog sugeriše da privreda nije u recesiji uprkos padu bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine.

Pored toga, u julu su zabeleženi signali da teškoće u snabdevanju proizvodnih kompanija u SAD popuštaju, pri čemu su cene fabričkih inputa pale na najniži nivo u poslednje dve godine, što nagoveštava da je vršni talas inflacije verovatno dostignut.

Četiri od šest najvećih proizvodnih industrija - proizvodnja nafte i uglja, računarskih i elektronskih proizvoda, kao i transportne oprema i mašina, prijavilo je umeren do snažan rast prošlog meseca.

Ono što zabrinjava stručnjake ISM-a je višak zaliha američkih kompanija koje su ranije naručile previše robe zbog straha od nestašica, što će uticati na pad novih porudžbina u fabrikama.

Autor: Tanjug

#SAD

#arizona

#proizvodnja u julu

#usporila