Imigracione vlasti će početi primati posetiоце s vizama, kao i studente koji imaju vize.

Granice Novog Zelanda su u potpunosti otvorene prvi put od marta 2020. godine kada su zatvorene zbog mera borbe protiv pandemije koronavirusa.

Imigracione vlasti će početi primati posetiоcе s vizama, kao i studente koji imaju vize. Premijerka Džasinda Ardern je rekla da je to "ogroman trenutak" koji je ipak deo "opreznog procesa".

Većina posetitelja i dalje mora biti potpuno vakcinisana, ali karantin nije obavezan. Pomorske granice Novog Zelanda su takođe otvorene tako da kruzeri i strane jahte mogu pristati.

Novi Zeland je prvobitno u februaru najavio postepeni plan otvaranja granica prema kojem je bilo dopušteno vakcinisanim građanima da se vrate iz Australije tog meseca, a u martu onima koji su se vraćali iz drugih zemalja. U maju su zemlju mogli posetiti tursiti iz više od 50 zemalja.

Turizam je jedna od novozelandskih industrija koje su najteže pogođene merama protiv pandemije. U godini završno s martom 2021. godine, doprinos GDP-u je pao na 2,9% sa 5,5% u odnosu na godinu dana ranije.

Međunarodni turizam je pretrpio posebno težak udarac, odnosno pad od 91,5% sa 10,2 na 1,5 milijardi dolara. Broj uposlenih u turizmu je pao za više od 72.000 u tokom tog perioda.

Autor: redportal.rs

#granice

#novi zeland

#pandemija