Očekuje se da se kasnije danas Tramp obrati učesnicima dvodnevnog samita

Prvi put od kada je napustio položaj bivši predsednik SAD Donald Tramp došao je danas u Vašington gde će održati govor nekoliko sati posle govora Majka Pensa, njegovog bivšeg potpredsednika i potencijalnog budućeg rivala za republikansku nominaciju na izborima 2024. godine.

Tamp je došao u američku prestonicu u trenutku kada pojedini republikanci razmišljaju o kandidaturi za Belu kuću i pokazuju sve veću spremnost da mu se direktno suprotstave.

Među njima je i Majk Pens, koji je tokom svog današnjeg govora, održanog nedaleko od lokacije gde bi i Tramp trebalo da govori, predstavio svoju "agendu slobode", prenosi Glas Amerike.

Dok se Tramp često žali na prethodne predsedničke izbore za koje i dalje neosnovano tvrdi da su "pokradeni", Pens je tokom današnjeg govora studentskoj konzervativnoj grupi Fondacija Mlada Amerika poručio:"Neki možda odlučuju da se fokusiraju na prošlost, ali izbori su stvar budućnosti".

Na pitanje da li između njega i Trampa postoji sve veći jaz, nekada najlojalniji saveznik bivšeg predsednika odgovorio je da njih dvojica nemaju (bitno) različita mišljenja o političkim pitanjima.

- Možda se razlikujemo u fokusu. Iskreno verujem da su izbori stvar budućnosti i da je od ključnog značaja da u vreme kada tako mnogo Amerikanaca pati, a toliko mnogo porodica se nosi sa teškoćama, ne podlegnemo iskušenju da gledamo unazad - poručio je Pens.

Očekuje se da se kasnije danas Tramp obrati učesnicima dvodnevnog samita koji organizuje neprofitni politički institut Amerika koji se sastoji uglavnom od bivših članova Trampove administracije i saveznika koje mnogi percipiraju kao "administraciju na čekanju" koja bi brzo mogla da se preseli u Zapadno krilo Bele kuće ukoliko se Tramp ponovo bude kandidovao i pobedio.

Trampov portparol Tejlor Budovič izjavio je da će bivši predsednik danas govoriti o pitanjima javne bezbednosti.

Autor: Tanjug

#poseta

#tramp

#vašington